Legenda: A-alergeny Jadłospis tygodniowy
ważny od 27.06. - 01.07 -.2022 r.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
27.06.22
|
Pieczywo mieszane, masło, pasta śledziowa, ogórek kiszony, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną A:1,4,7,9 |
Zupa kartoflanka z zielona pietruszka, naleśniki z serem białym, dżemem truskawkowym, kompot wieloowocowy A:1,3,7,9 |
Arbuz |
Wtorek:
28.06.22
|
Mleko z płatkami owsianymi, bułka wrocławska, powidła śliwkowe, pomidor, szczypiorek, herbata rumiankowa A:1,7,9 |
Zupa grysikowa z zieloną pietruszką, łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, kompot z jabłek A:1,3,7,9
|
Galaretki, jogurt naturalny |
Środa:
29.06.22 |
Pieczywo pszenno-żytnie, masło, jajko na twardo, ogórek, ze szczypiorkiem, herbatka rumiankowa kawa biała A:1,3,7
|
Zupa jarzynowa z ryżem, z zieloną pietruszką, filet z kurczaka panierowany, ziemniaki z koperkiem, mizeria na kefirze, woda z sokiem malinowym A:1,3,7,9 |
Budyń śmietankowy, ciasteczka maślane |
Czwartek:
30.06 .22
|
Bułka, masło, miód, herbata z pokrzywy, mleko z płatkami kukurydzianymi A:1,7,9
|
Zupa krupnik z kaszą i zieloną pietruszką gulasz wieprzowy, ziemniaki, buraczki gotowane tarte, woda z cytryną i miodem, A:1,3,7,9 |
Banan |
Piątek:
01.07.22
|
Pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, ogórek zielony, szczypiorek, herbata z cytryną A:1,4,7,9 |
Zupa fasolowa z ziemniakami, z zieloną pietruszką, ryż z koktajlem truskawkowym, kompot owocowy A:1,3,7,9 |
Wafelek śmietankowy |
Dodatkowo- między posiłkami- dzieci otrzymują do picia herbatkę, kompot, cytrynadę lub niegazowaną wodę mineralną o temper. pokojowej.
Do chrupania dzieci otrzymują jabłka, marchewki i inne sezonowe owoce.
Jako przyprawy używane są w większości zioła: prowansalskie, oregano, tymianek, bazylia, ziele ang., liść laurowy, czosnek, pieprz ziołowy, papryka, kurkuma, lubczyk.
Zupy przygotowane są na wywarze z jarzyn, na maśle z dodatkiem ząbków czosnku.
Dodatkowo- między posiłkami- dzieci otrzymują do picia herbatkę, kompot, cytrynadę lub niegazowaną wodę mineralną o temper. pokojowej.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,
naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia
rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.
Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia
lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów
wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne