Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia 26.10 – 30.10.2020 r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

26.10.

 

 

Pieczywo mieszane, masło, sałata,

pasta śledziowa

z ogórkiem kiszonym,

szczypiorek,

kawa biała,

herbata rumiankowa,

A:1,7,9

Zupa zalewajka

z ziemniakami i kiełbasą,

makaron świderki

z serem białym, cynamonem

masłem i cukrem,

kompot owocowy

A:1,3,7,9

 

Owoce:

jabłko,

banany

 

Wtorek:

 

27.10.

 

Mleko z płatkami

owsianymi,

bułka, masło,pasta twarogowa na słodko,

pomidor, szczypiorek,

herbata z cytryną

A:1,7

Zupa pieczarkowa z kluseczkami,

kotlet mielony,

ziemniaki z koperkiem,

buraczki gotowane tarte,

woda z cytryna i miodem,

A:1,37,9

 

Kisiel,

ciasteczko

 

 

Środa:

 

28.10

Pieczywo mieszane, masło,

pasta jajeczna

z brokułem

i słonecznikiem,

szczypiorek,

herbataz melisy

A:1,3,7

Rosół z makaronem

i zieloną pietruszką,

potrawka z kurczaka,

ziemniaki z koperkiem,

surówka z marchewki i jabłka,

woda z sokiem malinowym,

A:1,3,7,9

 

Buduń śmietankowy

z sokiem malinowym

Czwartek:

 

29 .10.

 

 

Bułka, masło,

szynka wiejska,

pomidor,

szczypiorek,

herbata z melisy,

kawa zbożowa

A:1,7,9

Zupa ryżowa na maśle

z zieloną pietruszką,

gołąbki siekane w sosie pomidorowym,

ziemniaki z koperkiem,

woda z cytryną i miodem

Galaretki

z dodatkiem jogurtu naturalnego

 

Piątek

 

30.10.

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

parówka na gorąco, ketchup,

herbata z cytyną

i miodem

Zupa krupnik z kaszą i ziemniakami,

z zieloną pietruszką,

ryż prażony z jabłkiem, cynamonem, z bita śmietaną

kompot wieloowocowy

 

Koktajl truskawkowy,

flipsy

 

Jadłospis tygodniowy

ważny od 02.11. - 06.11-.2020 r.

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

02.11.20

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

szynka drobiowa, ogórek zielony, szczypiorek,

herbata z cytryną

A:1,4,7,9

Zupa krupnik z kaszą i ziemniakami

z zieloną pietruszką,

naleśniki z serem i dżemem

opruszone cukrem pudrem,

kompot wieloowocowy

A:1,3,7,9

 

Owoce:

jabłko, banan, gruszka

 

 

Wtorek:

 

03.11.20

 

Mleko z płatkami jaglanymi,,

bułka wrocławska,

masło, powidła śliwkowe,

rzodkiewki, szczypior,

herbata rumiankowa

A:1,7

Rosół z makaronem i zieloną pietruszką, kurczak opiekany z warzywami na parze (marchew, brokuł, kalafior, bukselka),

ziemniaki z koperkiem,

kompot z jabłek i śliwek

A:1,3,7,9

 

Kisiel,

ciasteczko kruche

A:1

 

Środa:

 

04.11.20

Pieczywo pszenno-żytnie, masło,

jajecznica na maśle

ze szczypiorkiem,

herbatka rumiankowa

A:1,3,7

 

Zupa grochowa z ziemniakami,

pierogi z serem

okraszone masłem,

kompot jabłkowy

A:1,3,7,9

 

Budyń czekoladowy, żurawina suszona

A:1,7

 

Czwartek:

 

05.11 .20

 

Zupa mleczna

z płatkami kukurydzianymi,

bułeczka wrocławska,

masło, ser żółty,

papryka czerwona,

herbata z pokrzywy

A:1,7,9

 

Zupa ryżowa na maśle

z zielona pietruszką,

filet z kurczaka panierowany,

ziemniaki z koperkiem,

surówka z białej kapusty,

woda z cytryną i miodem

A:1,3,7,9

 

Jogurt

waniliowy

 

Piątek:

 

06.11 .20

 

 

Pieczywo mieszane,

masło,

paszteciki drobiowy, ogórek zielony, szczypiorek,

herbata z cytryną

A:1,7,4,

Zupa jarzynowa z ziemniakami

z zieloną pietruszka,

makaron z koktajlem

truskawkowo – jeżynowym,,

kompot z jabłek

A:1,3,7,9

 

Sok Kubuś,

flipsy

 

 

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,

naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia

rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.

Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia

lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów

wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne