Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia: 19.07. do 23.07.2021r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

19.07.21

 

 

Pieczywo mieszane,

masło,

pasta śledziowa,

ogórek zielony, szczypiorek,

kakao,

herbata z cytryną

Zupa krupnik z kaszą,

z ziemniakami,

z zieloną pietruszką,

makaron ze szpinakiem, żółtym serem i czosnkiem,

woda z cytryną i miodem

A:1,3,7,9

 

Banan

 

Wtorek:

 

20.07.21

 

Bułka wrocławska, masło,

serek śmietankowy,

miód,

pomidor, szczypiorek,

herbata z pokrzywy,

A:1,7

Zupa grysikowa

z zieloną pietruszką,

zapiekanka ziemniaczana

z brokułem, kefir,

woda z sokiem malinowym

 

Budyń

czekoladowy, ciasteczko

 

Środa:

 

21.07.21

Pieczywo mieszane, masło,

jajecznica,

szczypiorek,

rzodkiewki,

kawa biała,

herbata

rumiankowa

Zupa jarzynowa z kluseczkami

z zielona pietruszką,

gulasz wieprzowy,

ogórek małosolny,

ziemniaki z koperkiem,

kompot z jabłek

 

 

Kisiel,

jabłka

Czwartek:

 

22 .07.21

 

Pieczywo mieszane, masło, pomidor,

serek smietankowy,

dżem truskawkowy,

kakao,

herbata z cytryną

Zupa krupnik z ryżem

z zieloną pietruszką,

makaron z filetem

w sosie śmietanowym,

ziemniaki z koperkiem, kompot

 

 

Sok Kubuś,

wafle ryżowe

 

Piątek:

 

23.07 .21

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

pasztet drobiowy,

z ogórkiem zielonym,

i szczypiorkiem,

herbata owocowa,

A:1,7,9

Zupa grochowa

z ziemniakami,

ryż z koktajlem truskawkowym,

woda z cytryną i miodem

A: 1,7,9

 

 

Rogal

z masłem, herbata rumiankowa

 

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,

naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia

rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.

Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia

lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów

wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne