Jadłospis tygodniowy
ważny od dnia 08.03 – 12.03.2021 r.
DATA
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
08.03.
|
Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa z ogórkiem kiszonym, szczypiorek, kawa biała, herbata rumiankowa, A:1,7,9 |
Zupa zalewajka z ziemniakami i kiełbasą, racuchy drożdżowe z jabłkiem opruszone cukrem pudrem, kompot owocowy A:1,3,7,9 |
Owoce: banan, jabłka |
Wtorek:
09.03.
|
Mleko z płatkami owsianymi, bułka, masło,pasta twarogowa na słodko, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną A:1,7, |
Rosół z wołowiny z makaronem i zieloną pietruszką, mięso mielone z rosołu z warzywami, ziemniaki z koperkiem, kapusta duszona, woda z cytryną i miodem, A:1,3,7,9 |
Kisiel, flipsy A:1
|
Środa:
10.03 |
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z brokułem i słonecznikiem, szczypiorek, herbataz melisy A:1,3,7 |
Zupa jarzynowa z ziemniakami i zieloną pietruszką, penne z filetem kurczaka w sosie śmietanowym, brukselka z wody, kompot z jabłek i truskawek, A:1,3,7,9 |
Jogurt owocowy, rurka kokosowa A:1,7 |
Czwartek:
11 .03.
|
Mleko z płatkami kukurydzianymi, bułka, masło, miód, rzodkiewki, szczypiorek, herbata rumiankowa A:1,7,9 |
Zupa warzywna z grysikiemi zieloną pietruszką , pulpet wieprzowy w sosie pomid , ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego kompot jabłkowy A:1,3,7,9 |
Pączek z nadzieniem, herbata z cytryną A:1 |
Piątek
12.03.
|
Pieczywo, masło, pasta z makreli wędzonej, ogórek konserwowy, herbata z cytryną A:1,4,7 |
Zupa grochowa z ziemniakami i zieloną pietruszką, pierogi z serem okraszone masełkiem, żurawina suszona, kompot owocowy A:1,3,7,9 |
Sok Kubuś, słomka ptysiowa A:1 |
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,
naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia
rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.
Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia
lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów
wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne