Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia 10.05 – 14.05.2021 r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

10.05.

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

szynka drobiowa, ogórek zielony, szczypiorek,

kakao,

herbata z cytryną

Zupa zalewajka z kiełbasą

i ziemniakami,

racuchy drożdżowe z jabłkiem

i bananem opruszone cukrem pudrem,

woda z sokiem malinowym

 

Jogurt

owocowy

 

Wtorek:

 

11.05.

 

Mleko z płatkami

owsianymi,

bułka, masło,pasta twarogowa na słodko,

pomidor, szczypiorek,

herbata z cytryną

A:1,7,

Rosół z wołowiny z makaronem, z zieloną pietruszką,

mięso z rosołu zmielone

z warzywami, ziemniaki

z koperkiem, kapusta duszona,

kompot z jabłek

 

Rogal z masłem, herbata z melisy

 

 

Środa:

 

12.05 .

Pieczywo mieszane, masło,

pasta jajeczna

z fasolą czerwoną

i słonecznikiem,

szczypiorek,

herbataz melisy

A:1,3,7

Zupa pomidorowa z ryżem

i zieloną pietruszką,

filet kurczaka panierowany,

ziemniaki z koperkiem,

surówka z marchewki i jabłka,

woda z cytryną i miodem

A:1,3,7,9

 

Sok Kubuś,

flipsy

 

A:7

Czwartek:

 

13 .05.

 

 

Mleko z płatkami

kukurydzianymi, bułka, masło,

miód, rzodkiewki, szczypiorek,

herbata rumiankowa

A:1,7,9

Zupa grochowa

z ziemniakami,

kasza jęczmienna,

gulasz wieprzowy,

buraki gotowane,

kompot jabłkowy

A:1,3,7,9

 

Kisiel,

ciasteczka Bebe

 

Piątek

 

14.05.

 

 

Pieczywo,

masło,

pasta z makreli wędzonej, ogórek kiszony,

herbata z cytryną

A:1,4,7

Zupa jarzynowa z ziemniakami

i zieloną pietruszką,

pierogi z serem

okraszone masłem,

kompot owocowy A:1,3,7,9

 

Banan

 

 

 


 

 

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,

naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia

rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.

Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia

lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów

wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne